Denne by sme mali zjesť 400 až 500 gramov zeleniny a ovocia. Na prvý pohľad riadne množstvo však v skutočnosti dokážeme celkom jednoducho zaradiť do našich každodenných jedálničkov.
Ako na to sme sa v Rádiu Slovensko opýtali experta na zdravý životný štýl Michala Páleníka.
„Pre mnohých z nás to môže znieť neuveriteľne veľa a nevieme si to predstaviť. Ale je to asi toľko, ako keby sme si denne dali jedno jablko, čo je asi 150 gramov, jednu malú mrkvu, 100 gramov, jednu rajčinu, ktorá má asi 150 gramov, a ľadový šalát, 100 gramov,“ priblížil odborník.
A ako to môže vyzerať v praxi? K raňajkám Michal Páleník odporúča jedno jablko, na desiatu mrkvu, rajčinu k obedu alebo k večeri a šalát k akémukoľvek dennému jedlu. „Za týchto 500 gramov zeleniny a ovocia zaplatím zhruba 60 centov, čo nie je ani veľa peňazí,“ dodal.

Ak vám to váš rozpočet dovoľuje, Michal Páleník má aj trošku drahšiu verziu – táto kombinácia vás podľa jeho slov bude stáť zhruba 2 eurá.
„Kaleráb, ten má 150 gramov, paprika rovnako, hruška má okolo 160 gramov a pomaranč má 150 gramov. Naozaj to nemusí byť veľký objem potravy,“ uviedol expert.
Dodal, že množstvo zeleniny dokážeme prijať aj vo forme zeleninových polievok. „Tí z nás, ktorí neobľubujú čerstvú zeleninu, môžu časť odporúčaného množstva nahradiť práve zeleninou v polievke. Zostane tam aj vláknina a hoci sa niektoré vitamíny varením stratia, stále je to lepšie ako nič.“