Štipka sem, štipka tam a náš kardiovaskulárny systém dostane poriadne zabrať. Expert na zdravý životný štýl Michal Páleník solenie nezakazuje, no upozorňuje, na čo si dať pozor.
„Soľ sa nachádza v mnohých potravinách, avšak my ju vnímame, len keď niečo solíme. Taký slovenský zvyk som si všimol, že osolíme každú jednu potravinu. Ideme robiť jedlo, tak osolíme zemiaky, mäso a nakoniec aj šalát,“ konštatuje Michal Páleník.

5 gramov denne
Svetová zdravotnícka organizácia však podľa jeho slov odporúča prijať maximálne 5 gramov soli denne, čo je asi jedna väčšia lyžička.
Väčšina ľudí ale nemá prehľad o svojom každodennom príjme soli. „Soľ sa nachádza v údeninách aj v syroch.
Ak jedávame veľké množstvo spracovaných mäsových výrobkov a syrov, tak máme zároveň vysoký príjem soli. Bez toho, aby sme museli dosoľovať,“ upozorňuje Páleník.
STVR online
A čo teda radí expert na zdravý životný štýl?
„Odporúčam namiesto solenia každej potraviny pri varení soliť maximálne jednu z nich.
Soľ zvýrazňuje chuť potravín, preto je dobré nájsť si alternatívy ako je ocot, citrónová šťava, horčicu,“ odporúča Michal Páleník a dodáva, že ak budeme dlhodobo nadmerne soliť, telo postupne stratí cit pre chuť.
Ak presoľujeme jedlo, necítime prirodzenú chuť daných potravín. Jednoducho – čím viac solíme, tým viac solíme.
25 50 75 90