Úvod Novinky Tipy z programu

Začína sa sezóna medvedieho cesnaku. Skúste si ho vypestovať sami

Pozrite si chutný recept na jarný šalát.

Začína sa sezóna medvedieho cesnaku. Skúste si ho vypestovať sami Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Len čo sa medvede na jar zobudia zo zimného spánku, hneď si dajú detox v podobe medvedieho cesnaku. Moderátor Farmárskej revue Ján Škorňa pripomína: „Veľmi intenzívne rastie a rozvoniava vždy na jar. Je liečivý a má výrazne korenistú až štipľavú chuť. Využíva sa často v kuchyni.“

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Omyl s konvalinkou je mýtus

Medvedí cesnak má výrazne korenistú až štipľavú chuť a do lesa môžeme chodiť nielen na hríby, či maliny, ale aj na cesnakové široké ploché listy.

medveď-Stanislav-Háber-STVR Zdroj: STVR, Stanislav Háber

„Nemusíme sa báť, že si medvedí cesnak pomýlime s jedovatou komvalinkou, lebo tá rastie oveľa neskôr, nie teraz, keď je doba medvedieho cesnaku,“ upokojuje odborník na túto rastlinku Erik Valentovič, ktorý však zároveň vo Farmárskej revue dodal: „Určite medvedí cesnak nezbierajte v národných parkoch a chránených oblastiach.“

Pestujeme vďaka cibuľkám

Tam je medvedí cesnak zákonom chránenou rastlinou a môžete za jeho zber dostať aj finančnú pokutu. Túto liečivú bylinku si môžeme vypestovať aj doma v záhradke: „Aj keď má medvedí cesnak rád vlhkejšie prostredie, rozmnožuje sa cesnakovými cibuľkami, ktoré si dokážu vlahu zo zeme zabezpečiť.“

Čiže ak sa vám nechce ísť „do lužného lesa, či do južných Karpát,“ môžete si medvedí cesnak vypestovať aj sami: „Najdlhšie si účinky medvedieho cesnaku zachováte na dlhšiu dobu, ak ho použijete na výrobu nejakého zeleninového pesta.“

medvedí-cesnak-Stanislav-Háber-STVR Zdroj: STVR, Stanislav Háber

A Farmárska revue prináša riešenie aj pre tých, ktorí na prechádzky v lese nemajú čas: „Dodávky medvedieho cesnaku si môžete objednať od 100 gramov, až po niekoľkokilové balenia.“

Vňať strihajte nožnicami

Vysvetľuje Peter Kindel z Farmove.sk, ktorý pripomína, že „čerstvý medvedí cesnak môžete mať doma pohodlne do 24 h od odtrhnutia vďaka dodávkam cez chladené autá a baleniu v biologických kukuričných sáčkoch.“

Ale zber medvedieho cesnaku robíme v lese opatrne, aby sme nepoškodili cibulky v zemi najlepšie, ak vňať nastriháme nožnicami. V Zázračnom ateliéri na Dvojke ukázal Tomáš ducha lesa. A viete, ako šepká les?: „Les sa nám prihovára zvukmi, ale aj vôňou trebárs medvedím cesnakom. Využite fantáziu.“

zázračný-ateliér Zdroj: STVR

Ak si nachystáte majonézu, avokádo, maslo a smotanový syr spolu s vajíčkom a kyslou smotanou, plus kukuricou a najmä s medvedím cesnakom, pripravíte si mňamku podľa Janky.

„Nastriháte na drobno medvedí cesnak, pridáte roztierateľný syr, tvaroh, alebo bryndzu a pridajte trochu masla. Ak chcete nátierku zelenšiu, premixujte ju ponorným mixérom. Natrite na chlebík a doplňte zeleninou. Prípadne si urobte avokádovo – kukuricový vajíčkový šalát s medvedím cesnakom.“

Recepty s medvedím cesnakom chutia

Vajíčka uvarené na tvrdo po vychladnutí nakrájajte, pridajte avokádo a kukuricu. Potom nastriháte medvedí cesnak „rovnako ako do nátierky.“ Pridajte rovnaké množstvo kyslej smotany alebo jugurtu a šalát je po zamiešaní hotový.

Viac informácií o možnostiach jarného detoxu aj o tom, ako pripraviť chutné dobroty s medvedím cesnakom (viď video) sa dozviete aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90