Ak chcete silné stromy, ktoré vám zarodia skôr, než kým by sa vyvinuli zo semienka, musíte vrúbľovať.
Sú prípady, ako upozorňuje ovocinársky expert Farmárskej revue Ľudo Vašš, kedy treba vedieť, ako sa to správne robí: „Sú stromy, u ktorých odporúčam vrúbľovať na rovnaký podpník.“
Oskorušu na rovnaký podpník
Z archívu Farmárskej revue ukázali prípad z roku 2021, kedy sa stalo ich známemu „že po piatich rokoch“ vrúble zrazu odpadli.
Preto Ľudo Vašš odporúča „pozerať sa, aký je ten podpník“. Najmä v prípade oskoruše: „Má to veľkú výhodu, lebo oskorušu, ktorú zavrúbľujeme kvalitným vrúblikom, tak nám vstupuje skôr do plodnosti a to už v piatok roku života.“
Manželstvo s hlbokým zakorenením
Keby ste totiž oskorušu pestovali od semienka, zarodiť môže po desiatom, ba aj až po dvadsiatom roku: „Po navrúbľovaní nám podpník zrastie s vrúblikom. Vytvorí sa kalus – hojivé pletivo, ktoré to zatiahne, zavalí, spojí sa to a bude to spojené na celý život. Bude to také manželstvo, kedy podpník je zo semienka, ten hlboko, hlboko korení, prijíma vodu z hlbokých vrstiev a oskoruška, ktorá má dobré vlastnosti, že je veľká, vykazuje veľmi dobrú plodnosť, tak tú navrúbľujeme a potomstvo bude mať tie isté vlastnosti, lebo je to vegetatívne rozmnožovanie.“

Takže pri vegetatívnom rozmnožovaní si nový strom „zachováva tie isté vlastnosti ako materský strom.“
Čo všetko potrebujeme
K vrúbľovaniu teda potrebujeme ako Ľudo Vašš vymenoval „podpník, ostrý nôž, vrúbeľ odobratý v zime, najlepšie v decembri – januári. Potrebujeme kaučukovú pásku, alebo iný úväzok a potrebujeme vosk, ktorým zatrieme vrúbeľ.“ Pritom hrubý vrúbeľ režeme „na podpníku jedným ťahom,“ pričom podobne „rovnako jedným ťahom režeme aj vrúbeľ. Budú nám stačiť dve-tri očká.“

Existuje však aj iný spôsob spojkovanie s jazýčkom. Zarežeme si najskôr do vrúblika. Približne do jednej polovice. A ten istý rez spravíme na podpníku v podobe jazýčka. A dôjde krásne k prepojeniu. Vrúblik nám drží sám na vrúbliku: „A tým pádom máme voľnú ruku na to, aby sme zaviazali vrúbeľ gumičkou. Viažeme v jednej vrstve tak, aby sa nám tá gumička neprekrývala.“ Nakoniec sa rez zatrie voskom.
Moderátora Jána Škorňu zaujímalo, koľkokrát už Ľudo Vašš takto vrúbľoval: „Kedysi, keď som začínal ovocinárstvo a nerobili sme spolu Farmársku revue, tak som tu sedel celé dni a za deň sme navrúbľovali viac ako 600, niekedy aj 800 takýchto podpníkov, keď sa podarilo, tak aj tisíc.“
A ovocinársky expert dodal, že takto jeho rukami prešlo už desaťtisíce stromov, „aby zostala po nás v krajine stopa v podobe dlhovekých stromov.“ Po zavrúbľovaní ide podpník s vrúbľom do piesku a až príde jarné počasie, tak „zrastený vrúbeľ s podpníkom vyškôlkujeme a takto my škôlkujeme tisíce oskoruší do škôlky.“
STVR online
Viac sa dozviete z archívu STVR alebo z nášho videa bez reklám a zadarmo.
Zdroj: Farmárska revue, STVR - Stanislav Háber