Úvod Novinky Tipy z programu

Ukážeme vám, ako rýchlo vypestujete stromy odolné voči klimatickým zmenám

Ovocné dreviny lepšie vydržia sucho, extrémne teploty a tlak od škodcov.

Ukážeme vám, ako rýchlo vypestujete stromy odolné voči klimatickým zmenám Zdroj: STVR

Vo Farmárskej revue jeho moderátor Ján Škorňa divákom prisľúbil, že im ukáže, ako si sami môžu rozmnožiť ovocné stromy a to vďaka stratifikácii jadier broskýň: „Prečo práve broskyne a prečo práve teraz?“

Stratifikujte semená stromov

Túto otázku Ján Škorňa adresoval ovocinárskemu expertovi Farmárskej revue a to Ľudovi Vaššovi, ktorý ju podrobne zodpovedal: „Január aj február sú ideálnym časom, kedy z jesene nazbierané kôstky môžeme stratifikovať, aby sme ich na jar mohli zasiať.“

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vysievanie stromov Ľudo Vašš odporúča pre všetkých záhradkárov, ako najlepší spôsob pestovania ovocných drevín:

„Pre ekologickú stabilitu, ak berieme do úvahy klimatické zmeny, myslím tým extrémne sucho a teploty či tlak škodcov, je dobré pestovať stromy zo semienka.“

Príjemná záhradnícka činnosť

Navyše podľa Ľuda Vašša k týmto dôvodom môžeme prirátať aj fakt, že tento spôsob pestovania stromov „vás uspokojí, lebo pestovanie stromov zo semienka je veľmi príjemná záhradnícka činnosť.“

Semená jabloní a hrušiek sa musia stratifikovať už od jesene, preto sú teraz na rade podľa Ľuda Vašša marhule a broskyne, lebo mandle začneme stratifikovať až na začiatku marca. To už však Jána Škorňu zaujímalo, čo slovo stratifikácia vlastne znamená, na čo Ľudo Vašš vysvetlil:

„Stratifikácia semien je proces, kedy chlad a vlhkosť odbúrajú inhibítory klíčenia. Čiže vzniknú látky, ktoré zabránia vyklíčeniu semien.“

Čo všetko potrebujeme

Na stratifikáciu potrebujeme podľa Ľuda Vašša hrubý piesok: „Tzv. poterák, aký nájdeme v stavebninách. Ďalej potrebujeme nádobu, ktorá má odspodu diery, aby nám mala kadiaľ odtekať prebytočná voda. Zmiešame vrstvu piesku a na ňu dáme vrstvu semien, potom zasa vrstvu piesku a opäť vrstvu semien.“

Takto upravenú nádobu s vrstvami piesku a semien uložíme trebárs do pivnice, ktorá podľa ovocinárskeho experta: „Musí byť pivnica chladná a vlhká.“

jadrá-broskýň-STVR Zdroj: STVR

Prípadne nádobu uložíme do vodovodnej šachty, alebo ak stratifikujeme semená v chladnejších regiónoch Slovenska: „Stačí, ak umiestnime nádobu do severnej časti domu, alebo stodoly.“

Takto odložené semená a jadierka na nás počkajú do polovice marca, kedy je už pôda obschnutá a pripravená na výsev. Ľudovít Vašš dodal:

„Sejeme aj s tým pieskom do hĺbky, ktorá odpovedá dva a pol násobku veľkosti semien.“

Ak má teda semienko broskyne či marhule dva centimetre, tak ho uložíme do hĺbky „piatich centimetrov, ale nie hlbšie, lebo potom by nám semienka nevzišli.“

Moderátor Ján Škorňa obdivoval vyrastené nové stromčeky broskýň, ktoré stratifikoval ako semená Ľudo Vašš pred rokom. Potom ich v marci vysial a ešte v auguste už aj očkoval:

„Je to neuveriteľné, ale tieto broskyne si sadil vlani v marci, potom si ich zaočkoval a už sú tu stromčeky, ktoré nemajú ani rok.“

Keď sejete stromy

Ovocinársky expert Ľudo Vašš s úsmevom odpovedal: „Poopravím ťa, nesadil som, ale sial.“

Ak teda budete stratifikovať semená ovocných stromov, môžete sa tešiť z mladých húževnatých stromov veľmi rýchlo. Viac sa dozviete aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

Zdroj: Farmárska revue, STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90