Dôležité je upokojiť korunu
Ovocinársky expert Ľudovít Vašš vo Farmárskej revue na Dvojke pravidelne ukazuje zásady tvarovania koruny.
Pre ovocné stromy to má veľký význam: „Koruna by mala mať vždy jeden stredník, teda hlavný výhon, ktorý nazývam aj upokojujúci.“
Ak strom zle ostriháme, vzniknenám kotlovitá dutá koruna, čo podľa Vašša prináša pre ovocinárov trápenie: „Strom si vtedy bude chcieť vytvoriť niekoľko terminálov, ale ak je tam jeden stredník, koruna sa správa pokojnejšie.“
Výška poschodia je dôležitá
Preto platí, že koruna by mala mať jeden terminálny stredný výhon a tri kostrové konáre tak, aby podľa experta vznikol takýto typ koruny: „Koruna bude mať jeden terminálny výhon a druhé poschodie sa bude zakladať minimálne pol metra, až meter nad prvým poschodím.“

Tak vznikne v korune priestor, aby aj spodné poschodie malo dostatok svetla. Zásady rezu konárov sú presne dané, že sa nedotýkame staršieho dreva a nevytvárame väčšie rezné rany, ako dva maximálne tri centimetre „Striháme presne na konárový krúžok ostrými nožnicami.“
Presvetľujeme všetky ovocné dreviny akými sú jablone, hrušky, višne, slivky, čerešne, marhule, gaštany, oskoruše či moruše.
STVR online
Z koruny sa odstránia takto desať až pätnásť percent hmoty, lebo podľa Ľudovíta Vašša: „Vo vnútri koruny môže blahodarne pôsobiť slnko a vzduch, čo je veľmi dôležité pre správny vývoj ovocia.“
Viac sa o presvetlení koruny ovocných drevín dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo.
Zdroj: Farmárska revue, STVR - Stanislav Háber