Úvod Novinky Tipy z programu

Masaker pri reze ovocného kríka vám zabezpečí veľmi kvalitné ovocie

Úrodu si budete pochvaľovať.

Masaker pri reze ovocného kríka vám zabezpečí veľmi kvalitné ovocie Zdroj: TASR

Spomeniete si ešte, ako vám chutili černice, keď ste ich dozreté konzumovali v lete?

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Chuťová pamäť pomáha

Je dôležité si teraz spomenúť, aby sme sa naučili ovocné kríky správne ošetrovať a tie potom prinášali kvalitnú úrodu.

„Najlepšie sa naučíme kríčky rezať, keď konzumujeme ovocie. Spomeňte si, keď jete černice, že na konci výhonov nemajú dobrú chuť. Sú malé, suché, kyselkavé a práve v prvej časti výhonu sú najchutnejšie. Je to tým, že ako prúdi energia, miazga, šťava z koreňov, tak prvé plody sú najlepšie vyživené a tie, ktoré dozrievajú postupne na koncoch, tým sa už ujde menej,“ radí
ovocinársky expert Ľudovít Vašš vo Farmárskej revue.

Staré vycvakneme

Preto preventívne radí Ľudo Vašš „odstrániť poslednú tretinu a necháme si len tú kvalitnú úrodu.“ Ovocinársky expert priamo hovorí, že „ide o masaker. To, čo je odplodené, čo je staré, to celé vycvakneme. A nechávame priestor mladým, silným, jednoročným výhonom, ktoré prinesú najkvalitnejšiu úrodu v prvej polovici, či v prvých dvoch tretinách výhonu. Veľmi jednoduché.“

Ľudovít-Vašš-Ján-Škorňa-černice-STVR Zdroj: STVR

Moderátora Farmárskej revue Jána Škorňu zaujímalo, ako strihať výhony, ak Ľudovít Vašš radí, aby na strednom černicovom kríku s pätnástimi výhonmi zostala jedna tretina, teda od troch do päť výhonov. A ovocinársky expert radí:

Dva centimetre nad pôdu

„Nemusíme ísť s nožnicami úplne do zeme, že by sme tupili nožnice, ale kľudne dva centimetre nad povrchom pôdy. Je to krík. Vôbec mu to nevadí. Nehráme sa v tomto prípade na techniku konárového krúžku, ktorý veľmi striktne dodržiavame pri iných ovocných stromoch.“

Ľudovít-Vašš-rez-kríka-černice-STVR Zdroj: STVR

Ak by sme krík neprestrihali takto dôkladne, podľa Ľudovíta Vašša by mal úrodu „odhadom od päťsto do tisíc kusov černíc, ale tie černice by nestáli za to, aby sme ich jedli,“ boli by totiž malé alebo suché:

Radšej menej, ale kvalitné

„Platí to, čo aj pri viniči, či pri broskyniach či pri inom ovocí, že radšej menej ovocia, ale veľmi kvalitného, chutného, aby dokázal existujúci koreň kríka vyživiť a zásobiť vodou a všetkými potrebnými pôdnymi živinami každý jeden plod. A preto rezom odstránime veľkú časť budúcej úrody, ale v prospech kvality ovocia.“

Ak rastie černicový krík pri pletive pri plote, môžeme ho do pletiva vložiť, aby rástli výhony do hora, „prípadne ich priviazať,“ ale viac rád sa dozviete z nášho videa, či z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

Zdroj: TASR, Farmárska revue, STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90