Úvod Novinky Tipy z programu

Pestujete ríbezle, egreše, maliny, jostu či zemolez? Tak teraz máte robotu

Ak chcete bohatú úrodu, naučte sa, čo robiť s nožnicami.

Pestujete ríbezle, egreše, maliny, jostu či zemolez? Tak teraz máte robotu Zdroj: STVR

Vo Farmárskej revue aktuálne ovocinársky expert Ľudovít Vašš radí: „Ovocné kríky začíname rezať v januári – februári.“

Kôstkoviny majú ešte čas

Síce ovocinársky expert tvrdí, že najlepšie je začať so strihom ovocných kríkov, „keď už skončia silné mrazy.“

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zároveň však Ľudovít Vašš ako naslovozvatý odborník dodal: „Môžeme aj počas mrazov, lebo kríkom nevadia na rozdiel od kôstkovín, s ktorými počkáme, až kým začnú rašiť.“

Kôstkoviny vidí reálne na jarný rez Ľudovít Vašš najskôr až na konci februára, alebo skôr začiatkom marca. Zatiaľ terajšie „skoré jarné obdobie môžeme tráviť v záhrade s nožnicami a môžeme prerezávať všetky ovocné kríky, či je to zemolez, ríbezľa, egreš, malina či josta.“

Kríky potrebujú impulz teraz

Každý záhradkár by si mal uvedomiť, že „väčšina ovocných kríkov plodí na mladom jednoročnom dreve. Staré drevo na kríku nemá čo robiť. Vystríhame ho, aby sme dodali impulz kríkom, aby rástli a vytvorili mladé drevo.“

rez-kríka-STVR Zdroj: STVR

Priamo v našom videu uvidíte, ako Ľudovít Vašš strihal trojročné výhony na zemolezi kamčatskom, lebo „už dvoj, ale najmä trojročný výhon zahusťuje krík a trojročné výhony najlepšie odstránime úplne pri zemi.“

Čo ľudia netušia

Zároveň Ľudovít Vašš odporúča pestovať zemolez, lebo „je to vitamínová bomba a pestuje sa ekologickým spôsobom, nemá významných škodcov a choroby.“ Zemolez však potrebuje „veľa vlahy a veľa živín“. Preto podľa Ľudovíta Vašša ho musíme „zamulčovať“.

Ľudovít-Vašš-zemolez-STVR Zdroj: STVR

Zároveň sa nám vyplatí, ak zemolez na začiatku leta „prihnojíme kompostom a pravidelne prerezávame, ale ľudia netušia, že je to ker, ktorý je vo veľkej miere cudzoopelivý a preto sadíme viacero odrôd k sebe, aby keď zakvitnú, sa opelili a mali sme bohatú úrodu.“

Horné časti nech sú riedke

Určite však podľa Ľuda Vašša „nezakracujeme jednoročné výhony, nepotrebujeme ich skracovať“. Bolo by to zbytočné a vo vyššej časti by sme si ich zakracovaním „vytvorili hustý porast a dolu by nám neprenikalo svetlo“. Takže horné časti „nech sú riedke“.

Každé jedno zakrátenie na jednoročnom konáriku „spôsobuje jeho rozvetvenie a my chceme mať riedky ker s mladými výhonmi“. Ide o to, aby podľa Ľudovíta Vašša sme „nemali maličký živoriaci kríček zarastený v tráve, ale naozaj pekne rastúci hrubou vrstvou mulču zamulčovaný ker, ktorý prináša bohatú úrodu“.

Viac sa dozviete z videa, alebo z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

Zdroj: Farmárska revue, STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90