Už aj v našej gastronómii sa presadzujú ako doplnky k jedlám a nápojom ochutené múčne červy. Vo Farmárskej revue sa pozreli na to, ako pochúťky z červíkov vznikajú.
Červíkov sa báť nemusíte
„Sama som sa červíkov veľmi bála," hovorí Eva Sloupenská z potravinárskej firmy: „Bol to splnený sen môjho muža. Vyrábame červy s príchuťami chilli, kari, slaná škorica či najobľúbenejšie pre začiatočníkov cesnakové."
Kilogram múčnych červov má pritom v sebe oveľa viac bielkovín než kilogram hovädzieho mäsa, pripomenula aj redaktorka Zuzana Ševčíková.
Lenže na výrobu kilogramu hovädziny sa spotrebuje 20-tisíc litrov vody. Na rovnaké množstvo hmyzieho extraktu sa spotrebuje len liter vody.
Bezkonkurenčný ekologický efekt
Hmyz sa stáva nielen zdrojom výživy, ale ide o bezkonkurenčnú ekologickú potravinu: „Je to výživová bomba," dodáva Eva Sloupenská: „A to nielen pre efektívnejšiu výrobu bielkovín, ale aj pre celý rad nenasýtených mastných kyselín a vitamínov s minerálmi, akými sú železo, vápnik či zinok. Obľubujú ich najmä mamičky s deťmi či športovci."

Potravina budúcnosti, za akú sa hmyz už oddávna považuje, sa teda stáva súčasťou nášho jedálnička. Tí, čo hmyz konzumujú, hovoria, že ide len o zvyk. Onedlho takáto strava už zrejme nikoho neprekvapí.
STVR online
Viac sa dozviete aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo.
Zdroj: Farmárska revue, pixabay