Pre Farmársku revueovocinársky expert Ľudovít Vašš prezradil triky, ako tomu záhradkári predídu: „Na podpníku si všímame, či má narastené mladé korienky. Ak áno, znamená to, že stromček je v plnej sile.“
Problém nastane, ak si mladé stromčeky kupujeme z e-shopov. Vtedy podľa experta hrozí: „Sadenice sú často dovezené z
iných krajín, kde majú aj iné podnebie. Škôlky sú tam priemyselne
založené na báze umelých hnojív a množstiev insekticídov. Tie stromčeky
nie sú veľmi prispôsobené do našich bežných záhradných podmienok, keďže
sú nastavené na príjem umelých hnojív.“
Aspoň dva až tri centimetre
Rovnako si Ľudovít Vašš myslí, že „takým sadeniciam neprospieva transport
cez kuriérske spoločnosti, lebo častokrát rastlinám obschne koreňový
systém“. Na zistenie vnútornej kvality sadenice prezradil ešte účinnejší
spôsob:
„Zarežeme do korienka. Po celom
obvode musí byť vo vnútri biely. Pri morušiach žltý, či pri marhuľových
semenáčoch naružovelý. Ak má však čierny prstenec, alebo čierne prskané
bodky, tak to je signál, že je prítomný hubový patogén, ktorý rozkladá
pletivá koreňov.“
Zdroj: STVR
Do korienka nerežeme hneď jeden centimeter, ale podľa Ľudovíta Vašša aspoň dva až tri centimetre od konca:
„Takto si vieme stromček
skontrolovať priamo v škôlke a zistiť jeho vnútornú kvalitu, čo pri
výbere v e-shope nie je možné. Častokrát nás zláka veľká ponuka s
rôznymi fotoshopovými obrázkami stromov obalených ovocím, čo je lákavé,
ale ide o taký instagram, že obrázky klamú svojou vonkajšou krásou.“