Vedci ponúkajú úplne nový recept na varenie obyčajného slepačieho vajíčka. Skúmali totiž, ako uvariť dokonale túto bežne používanú potravinu v ľudských kuchyniach.
Rébus tuhnutia
Problémom podľa vedcov ako informovalo Rádio Slovensko je fakt, že žĺtok a bielok sa neuvaria pri rovnakej teplote.

Ako v Rádiu Slovensko dodal Rado Tomeš: „Žĺtok začína tuhnúť pri 65 stupňoch Celzia, kým bielok až pri 85 stupňoch Celzia.“
Softvér na dynamiku tekutín
Preto je optimalizácia chute vajíčka a jeho nutričná kvalita rébus, aký nedal vedcom spávať:
„Podľa štúdie zverejnenej v časopise Communications Engineering, ak sa vajíčko varí 12 minút pri sto stupňoch Celzia, je to privysoká teplota najmä pre žĺtok. V prípade vajíčka na mäkko, je ideálna teplota varenia medzi 60 a 70 stupňami, pre bielok je však prinízka.“
A tak v Rádiu Slovensko dodali, že talianski špecialisti na polyméry pristúpili k problému simuláciou procesu pomocou výpočtového softvéru na dynamiku tekutín:
„Riešením je podľa nich použiť hrniec s vriacou vodou s teplotou sto stupňov Celzia a hrniec s vodou s teplotou 30 stupňov Celzia a premiestniť vajce z jedného do druhého každé dve minúty, celkovo presne 32 minút.“
Ak by ste si mysleli, že je zbytočné prehadzovať si vajíčko z jedného hrnca do druhého pri rôznej teplote vody, nuž vedzte nasledovné: „Vtedy z vajíčka dostaneme maximum živín.“STVR online
Iste to nebude pri varení vajíčok na raňajky asi veľa ľudí robiť, ale ak to vyskúšate, chuť vajíčka a najmä obsah jeho živín vás prekvapia.
Viac sa dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo.
Zdroj: pixabay, Rádio Slovensko, STVR - Stanislav Háber
25 50 75 90