Úvod Novinky Tipy z programu

Ochutnali ste už a poznáte neškulu? Ako možno viete, môžete ju oberať aj v zime

Ovocinárske rady vám pomôžu správne pestovať zimné ovocie.

Ochutnali ste už a poznáte neškulu? Ako možno viete, môžete ju oberať aj v zime Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Aj keď prof. Ivan Hričovský (1932 – 2024) odišiel z tohto sveta v minulom roku, jeho pestovateľské rady sú stále kvalitné a pre záhradkárov vždy aj aktuálne.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čaro televízneho archívu

Vo Farmárskej revue preto jej moderátor Ján Škorňa využil čaro televízneho archívu.

Pripomenul z dokrútky z marca 2019 stále aktuálne rady Ivana Hričovského pre záhradkárov. Tentoraz pri oberaní plodov mišpulí, keďže zima je práve tento ich čas na zber. Preto Ján Škorňa dodal: „Mišpuľa je jediný strom, ktorý má aj teraz koncom zimy plody.“

Ďalej Ján Škorňa citoval otázku diváčky Jarmily zo Záhoria, ktorá si kúpila mišpuľu, zarodil jej tento nový stromček, ale jeho plody nie sú „zďaleka také sladké, ako na mišpuli, ktorá u nich rastie už dlhé roky“. Zároveň diváčka dodala, že u nich sa mišpuli hovorí neškula.

Pán profesor ako skúsený ovocinársky odborník pohotovo reagoval: „Neškula je ľudový názov. Správne je mišpuľa obyčajná.“

Kedy je správny čas na zber

Obaja spolu s moderátorom stáli pred stromom, kde viseli ešte neobraté mišpule v zime. Podľa profesora Ivana Hričovského, plody mohli byť obraté aj na konci jesene, nemuselo sa čakať na koniec zimy:

„Oberajú sa vtedy, keď sa stopka ľahko oddelí od konárika, na ktorom je ten plod zarodený.“

mispula-Silvicultrix.jpg Zdroj: pixabay

Ak sa ľahko oddelí už na jeseň, potom sa môže obrať už aj vtedy. Ak ešte plod drží, nuž sa počká na koniec zimy. V každom prípade profesor Ivan Hričovský radil pri skladovaní plodov mišpulí:

„Keď už vidíme, že plody zahnilčievajú, tak ich môžeme obrať aj na jeseň a dať do debničiek, kde budú v jednej vrstve. Ale pozor! Aby sa nedotýkali navzájom, len potom sú plody veľmi kvalitné.“

Pozor na príliš veľa vápna!

Dôvodov, prečo sa pani Jarmile nedarí na novo zasadenej mišpuli dopestovať také plody, ako na starom strome môže byť viac. Profesor Ivan Hričovský pripustil, že to môže byť aj nesprávne zvoleným podpníkom na pestovanie, ale sú aj iné dôvody:

„Môže to byť stanovišťom, kde strom rastie. Potrebuje totiž svetlé miesto. Slnko. A ešte je mišpuľa veľmi citlivá na prevápnenie pôdy. Možno by bolo dobré urobiť rozbor pôdy, či neobsahuje veľa vápna.“

džem-mišpule-Stanislav-Háber-STVR Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Ak pôda veľa vápna obsahuje, nuž pán profesor radil použiť výživu pôdy, aby sa obsah vápna znížil: „Zároveň vás chcem poprosiť, aby ste urobili redší rez, aby bol stromček osvetlený.“

Mišpula sa totiž pestuje tak, aby bol „štvrťkmeň voľne rastúci,“ ale môže byť podľa ovocinárskeho experta profesora Ivana Hričovského strom mišpule „aj v tvare palmety, alebo pestovaný v tvare kotla“.

Ako pán profesor dodal, mišpuľa je samoopelivý strom: „Teda vám stačí jeden strom a úrodu by ste mali mať zabezpečenú. Plody sú v tvare jabĺčka s veľkými kališnými lístkami.“

Džem je výborný vždy

Ak by rady nepomohli, nuž sa pani diváčka iste vynájde. Z plodov mišpulí sa dá totiž uvariť výborný džem a v ňom by sa kyslosť plodov mohla ľahšie upraviť.

Viac sa dozviete buď z nášho videa, alebo z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

Zdroj: Farmárska revue, STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90