Vianočný Betlehem od Janky
Popis
Azda najtradičnejšou vôňou Vianoc je tá perníková. Kombinácia škorice, klinčeka, badianu, citrusov, vanilky, rumu a maku dokáže vykúzliť kúzlo sviatkov. Všetky tieto chute a vône sa stretávajú v pohyblivom, svietiacom Betleheme.
Ingrediencie
Medové pláty (1 dávka, celkovo 5 dávok)
- 3 vajcia
- 100 g masla
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 3 PL medu
- 200 g kryštálového cukru
- 550 g hladkej múky
Makový korpus (na tortu všetky suroviny x3)
- 8 vajec
- 280 g práškového cukru
- 80 g hladkej múky
- 350 g mletého maku
- 2 ČL škorice
- 1 balenie kypriaceho prášku
- 1 balenie citrónovej kôry Dr. Oetker
- 100 ml mlieka
- ½ ČL soli
Swiss krém
- 350 g bielok
- 700 g kryštálového cukru
- Štipka soli
- 700 g masla
Krém do makovej torty
- 2 L mlieka
- 200 g Zlatého klasu
- 2 PL vanilkového extraktu
- 1 kg masla
- 400 g kryštálového cukru
- 300 g práškového cukru
- Kôra z 2 citrónov
Krém do medových plátov
- 1600 ml mlieka
- 160 g Zlatého klasu
- 2 PL vanilkovej pasty
- 800 g masla
- 300 g kryštálového cukru
- 200 g práškového cukru
- 300 ml rumu
- 2 tonka fazule
Višňový džem
- 400 g mrazených višní
- 150 ml griotky alebo rumu
- 200 g želírovacieho cukru
- 1/3 ČL mletých klinčekov
Na dotvorenie
- 2 žĺtka + 2 PL vody na potretie medových plátov
- 100 g izomaltu
- Žiarovky
- Malá točňa
- Vykrajovačky
- Sivé farbivo
Postup
- Medové cesto: Med a cukor zohrejeme, kým sa cukor neroztopí. Pridáme sódu, ktorá začne peniť, a maslo, kým sa neroztopí. Zmes necháme vychladnúť. Pridáme vajcia a múku, vypracujeme cesto a necháme ho hodinu chladiť. Postup opakujeme pre všetky dávky.
- Makový korpus: Bielka vyšľaháme so soľou a cukrom. Žĺtka zmiešame s mliekom, citrónovou kôrou, škoricou, makom a múkou. Primiešame bielka a pečieme vo forme (priemer 28 cm) pri 180 °C 30-40 minút. Opakujeme na požadovaný počet vrstiev.
- Višňový džem: Všetky suroviny varíme, kým džem nezhustne. Necháme vychladnúť.
- Pudingy: Uvaríme Zlatý klas podľa návodu, jeden na makový krém a druhý na medové pláty. Do makového pridáme citrónovú kôru, do medového nastrúhanú tonka fazuľu a rum.
- Medové pláty: Cesto rozvaľkáme na 5 mm a vykrojíme kruhy (priemer 42 cm). Zo zvyšného cesta vykrojíme ozdoby. Natrieme žĺtkom a pečieme pri 180 °C do zlatista.
- Krém: Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom, postupne pridáme pudingy. Makový krém dochutíme džemom, medový rumom a tonka fazuľou.
- Zostavenie medovej torty: Medové pláty plníme hladkou špičkou, krém striekame do kôpok. Striedame pláty, na vrch naukladáme ozdoby.
- Zostavenie makovej torty: Korpusy plníme džemom a krémom. Malú tortu zostavíme rovnakým spôsobom. Torta sa zasúva do stredu medovej torty.
- Swiss krém: Bielka a cukor zahrievame nad parou do rozpustenia cukru, potom vyšľaháme a pridáme maslo. Potrieme makové torty.
- Finalizácia: Torta obsahuje mechanické prvky ako točňu s anjelikmi, ktoré pripevníme izomaltom. Jednotlivé časti sa vysúvajú zo špeciálneho stojana, ktorý umožňuje pohyb.
Medové pláty (1 dávka, celkovo 5 dávok)
- 3 vajcia
- 100 g masla
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 3 PL medu
- 200 g kryštálového cukru
- 550 g hladkej múky
Makový korpus (na tortu všetky suroviny x3)
- 8 vajec
- 280 g práškového cukru
- 80 g hladkej múky
- 350 g mletého maku
- 2 ČL škorice
- 1 balenie kypriaceho prášku
- 1 balenie citrónovej kôry Dr. Oetker
- 100 ml mlieka
- ½ ČL soli
Swiss krém
- 350 g bielok
- 700 g kryštálového cukru
- Štipka soli
- 700 g masla
Krém do makovej torty
- 2 L mlieka
- 200 g Zlatého klasu
- 2 PL vanilkového extraktu
- 1 kg masla
- 400 g kryštálového cukru
- 300 g práškového cukru
- Kôra z 2 citrónov
Krém do medových plátov
- 1600 ml mlieka
- 160 g Zlatého klasu
- 2 PL vanilkovej pasty
- 800 g masla
- 300 g kryštálového cukru
- 200 g práškového cukru
- 300 ml rumu
- 2 tonka fazule
Višňový džem
- 400 g mrazených višní
- 150 ml griotky alebo rumu
- 200 g želírovacieho cukru
- 1/3 ČL mletých klinčekov
Na dotvorenie
- 2 žĺtka + 2 PL vody na potretie medových plátov
- 100 g izomaltu
- Žiarovky
- Malá točňa
- Vykrajovačky
- Sivé farbivo
- Medové cesto: Med a cukor zohrejeme, kým sa cukor neroztopí. Pridáme sódu, ktorá začne peniť, a maslo, kým sa neroztopí. Zmes necháme vychladnúť. Pridáme vajcia a múku, vypracujeme cesto a necháme ho hodinu chladiť. Postup opakujeme pre všetky dávky.
- Makový korpus: Bielka vyšľaháme so soľou a cukrom. Žĺtka zmiešame s mliekom, citrónovou kôrou, škoricou, makom a múkou. Primiešame bielka a pečieme vo forme (priemer 28 cm) pri 180 °C 30-40 minút. Opakujeme na požadovaný počet vrstiev.
- Višňový džem: Všetky suroviny varíme, kým džem nezhustne. Necháme vychladnúť.
- Pudingy: Uvaríme Zlatý klas podľa návodu, jeden na makový krém a druhý na medové pláty. Do makového pridáme citrónovú kôru, do medového nastrúhanú tonka fazuľu a rum.
- Medové pláty: Cesto rozvaľkáme na 5 mm a vykrojíme kruhy (priemer 42 cm). Zo zvyšného cesta vykrojíme ozdoby. Natrieme žĺtkom a pečieme pri 180 °C do zlatista.
- Krém: Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom, postupne pridáme pudingy. Makový krém dochutíme džemom, medový rumom a tonka fazuľou.
- Zostavenie medovej torty: Medové pláty plníme hladkou špičkou, krém striekame do kôpok. Striedame pláty, na vrch naukladáme ozdoby.
- Zostavenie makovej torty: Korpusy plníme džemom a krémom. Malú tortu zostavíme rovnakým spôsobom. Torta sa zasúva do stredu medovej torty.
- Swiss krém: Bielka a cukor zahrievame nad parou do rozpustenia cukru, potom vyšľaháme a pridáme maslo. Potrieme makové torty.
- Finalizácia: Torta obsahuje mechanické prvky ako točňu s anjelikmi, ktoré pripevníme izomaltom. Jednotlivé časti sa vysúvajú zo špeciálneho stojana, ktorý umožňuje pohyb.