Ingrediencie
Obrátené lístkové cesto
- 200 g masla (tuková časť)
- 90 g hladkej múky (tuková časť)
- 175 g hladkej múky (vodová časť)
- 75 ml vody (vodová časť)
- 1 ml citrónovej šťavy (vodová časť)
- 5 g soli (vodová časť)
- 55 g mäkkého masla (vodová časť)
Krém
- 400 ml plnotučného mlieka
- 50 ml Arrarat koňaku
- 70 g žĺtkov
- 100 g krupicového cukru
- 45 g kukuričného škrobu
- 45 g masla
- 2,5 g mletého vanilkového struku
Snehové pusinky
- 125 g vaječných bielok
- 250 g cukru krupica
- 10 g kukuričného škrobu
- Červené farbivo
Čokoládová poleva
- 70 g čokolády ruby
- 40 g smotany 33%
- 10 g glukózového sirupu
- Červené farbivo
Dokončenie
- 250 g fondánu
- 30 g glukózového sirupu
- 5 ml vody
Postup
- Tuková čas: Studené maslo a múku rýchlo a krátko premiešame.
- Rozvaľkáme medzi fóliou (mikrotén) na veľkosť 20 x 15 cm a dáme dobre vychladiť.
- Vodová časť: Všetky zvyšné suroviny spolu vymiesime na hladké cesto.
- Zabalíme do fólie a necháme v chladničke odležať 10 minút.
- Prekladanie cesta: Vodovú časť rozvaľkáme na veľkosť 20 x 15 cm medzi dvoma papiermi na pečenie.
- Preložíme na tukovú časť a spolu vaľkáme na rozmer 20 x 30 cm, preložíme na 3 časti.
- Zabalíme a dáme do chladničky na 15 minút odležať.
- Potom cesto rozvaľkáme na veľkosť 20 x 40 cm a preložíme na 4 časti.
- Postup opakujeme ešte dva krát, pričom cesto preložíme na tri časti a na štyri časti.
- Medzi každým preložením necháme cesto odležať zabalené 15 minút v chladničke.
- Vaľkanie a pečenie: Cesto rozdelíme na dve časti, vyvaľkáme tenké pláty 27 x 35 cm, ktoré preložíme na plech s papierom na pečenie.
- Prikryjeme druhým papierom, zaťažíme druhým plechom a pri teplote 170°C (teplý vzduch) pečieme cca 20 minút.
- Potom plech aj papier odstránime, teplotu znížime na 150°C a dopečieme cca 15 minút do svetlohnedej farby.
- Po upečení a vychladnutí pláty narežeme na 10 cm dlhé pásy.
- Jeden pás necháme 11 cm široký vcelku, polejeme fondánovou polevou, čokoládovou polevou nastriekame tenké pásy (2 mm špic).
- Pomocou špajle vytvoríme stromčekový vzor, necháme stuhnúť, okraje zarovnáme a krájame obdĺžniky veľké 10 x 4 cm.
- Zvyšné pásy narežeme na veľkosť 10 x 4 cm.
- Krém striekame na jednotlivé kusy a skladáme, aby boli spojené. 3 krát krehký korpus, 2 krát krém,
- Vrchný plát priložíme dokončený s polevou.
- Zo surovín na krém uvaríme hladký krém a necháme prikryté vychladnúť.
- Do studeného krému pridáme 150 g masla na dokončenie a vymiešame hladký krém.
- Pomocou cukrárskeho vrecka a hladkej špičky (priemer cca 1 cm) nastriekame krém po dĺžke na krehké plátky lístkového cesta.
- Snehové pusinky: Vaječné bielka s cukrom dajte nad vodný kúpeľ a miešajte, pokiaľ sa cukor neroztopí.
- Šľahajte na tuhý sneh, pred koncom šľahania pridajte kukuričný škrob.
- Do cukrárskeho vrecka s okrúhlou špičkou si pomocou štetca spravte pásik červeného farbiva a vytláčajte malé pusinky.
- Rozohrejte rúru na teplý vzduch na 80 - 85 °C a sušte pusinky cca 1,5 hodiny, podľa ich veľkosti a priebežnej kontroly.
- Fondán, glukózový sirup a vodu nahrejeme na teplotu 37 – 40 °C.
- Zároveň si smotanu a glukózový sirup prevaríme, nalejeme do čokolády, nahrejeme a rozpustíme.
- Fondán rozotrieme na plát vcelku a nastriekame tenké pásy čokolády do fondánovej polevy.
- Aby ste vytvorili mramorový efekt, pomôžte si špáradlom a pracujte rýchlo.
- Dozdobte rezy troma pusinkami v rohu.
- Naservírujte 8 ks cikcakovito na strieborný podnos.
- Dozdobte podnos pusinkami.
Obrátené lístkové cesto
- 200 g masla (tuková časť)
- 90 g hladkej múky (tuková časť)
- 175 g hladkej múky (vodová časť)
- 75 ml vody (vodová časť)
- 1 ml citrónovej šťavy (vodová časť)
- 5 g soli (vodová časť)
- 55 g mäkkého masla (vodová časť)
Krém
- 400 ml plnotučného mlieka
- 50 ml Arrarat koňaku
- 70 g žĺtkov
- 100 g krupicového cukru
- 45 g kukuričného škrobu
- 45 g masla
- 2,5 g mletého vanilkového struku
Snehové pusinky
- 125 g vaječných bielok
- 250 g cukru krupica
- 10 g kukuričného škrobu
- Červené farbivo
Čokoládová poleva
- 70 g čokolády ruby
- 40 g smotany 33%
- 10 g glukózového sirupu
- Červené farbivo
Dokončenie
- 250 g fondánu
- 30 g glukózového sirupu
- 5 ml vody
- Tuková čas: Studené maslo a múku rýchlo a krátko premiešame.
- Rozvaľkáme medzi fóliou (mikrotén) na veľkosť 20 x 15 cm a dáme dobre vychladiť.
- Vodová časť: Všetky zvyšné suroviny spolu vymiesime na hladké cesto.
- Zabalíme do fólie a necháme v chladničke odležať 10 minút.
- Prekladanie cesta: Vodovú časť rozvaľkáme na veľkosť 20 x 15 cm medzi dvoma papiermi na pečenie.
- Preložíme na tukovú časť a spolu vaľkáme na rozmer 20 x 30 cm, preložíme na 3 časti.
- Zabalíme a dáme do chladničky na 15 minút odležať.
- Potom cesto rozvaľkáme na veľkosť 20 x 40 cm a preložíme na 4 časti.
- Postup opakujeme ešte dva krát, pričom cesto preložíme na tri časti a na štyri časti.
- Medzi každým preložením necháme cesto odležať zabalené 15 minút v chladničke.
- Vaľkanie a pečenie: Cesto rozdelíme na dve časti, vyvaľkáme tenké pláty 27 x 35 cm, ktoré preložíme na plech s papierom na pečenie.
- Prikryjeme druhým papierom, zaťažíme druhým plechom a pri teplote 170°C (teplý vzduch) pečieme cca 20 minút.
- Potom plech aj papier odstránime, teplotu znížime na 150°C a dopečieme cca 15 minút do svetlohnedej farby.
- Po upečení a vychladnutí pláty narežeme na 10 cm dlhé pásy.
- Jeden pás necháme 11 cm široký vcelku, polejeme fondánovou polevou, čokoládovou polevou nastriekame tenké pásy (2 mm špic).
- Pomocou špajle vytvoríme stromčekový vzor, necháme stuhnúť, okraje zarovnáme a krájame obdĺžniky veľké 10 x 4 cm.
- Zvyšné pásy narežeme na veľkosť 10 x 4 cm.
- Krém striekame na jednotlivé kusy a skladáme, aby boli spojené. 3 krát krehký korpus, 2 krát krém,
- Vrchný plát priložíme dokončený s polevou.
- Zo surovín na krém uvaríme hladký krém a necháme prikryté vychladnúť.
- Do studeného krému pridáme 150 g masla na dokončenie a vymiešame hladký krém.
- Pomocou cukrárskeho vrecka a hladkej špičky (priemer cca 1 cm) nastriekame krém po dĺžke na krehké plátky lístkového cesta.
- Snehové pusinky: Vaječné bielka s cukrom dajte nad vodný kúpeľ a miešajte, pokiaľ sa cukor neroztopí.
- Šľahajte na tuhý sneh, pred koncom šľahania pridajte kukuričný škrob.
- Do cukrárskeho vrecka s okrúhlou špičkou si pomocou štetca spravte pásik červeného farbiva a vytláčajte malé pusinky.
- Rozohrejte rúru na teplý vzduch na 80 - 85 °C a sušte pusinky cca 1,5 hodiny, podľa ich veľkosti a priebežnej kontroly.
- Fondán, glukózový sirup a vodu nahrejeme na teplotu 37 – 40 °C.
- Zároveň si smotanu a glukózový sirup prevaríme, nalejeme do čokolády, nahrejeme a rozpustíme.
- Fondán rozotrieme na plát vcelku a nastriekame tenké pásy čokolády do fondánovej polevy.
- Aby ste vytvorili mramorový efekt, pomôžte si špáradlom a pracujte rýchlo.
- Dozdobte rezy troma pusinkami v rohu.
- Naservírujte 8 ks cikcakovito na strieborný podnos.
- Dozdobte podnos pusinkami.