Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Zasnežené Vianoce od Janky

Zasnežené Vianoce od Janky

Popis

Mám rada Vianoce a čím som staršia, tým viac si vážim obyčajné veci. Nie dary, hoci určite potešia, ale radosť zo stretnutia celej rodiny. Radosť zo snehu na štedrý deň. Hankine napätie, či aj tento rok Ježiško prinesie pod stromček to, po čom túži, či mamkina hláška, že ak nebude upratané, Ježiško nepríde...

Ingrediencie

Linecké pečivo
  • 225 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 70 g práškového cukru
  • 1 ČL vanilkovej pasty (vanilkový lusk)
  • 1 žĺtok
  • Kôra z citróna
  • Zelené farbivo (svetlé a tmavé)
  • Žĺtok
  • Izomalt
  • 500 g kokosu
Čokoládová ozdoba
  • 700 g bielej čokolády
  • 200 g repkového oleja
Izomaltová ozdoba
  • 300 g izomaltu
Kokosová náplň
  • 3 vajcia
  • 6 PL polohrubej múky
  • 4 PL kryštálového cukru
  • Štipka kypriaceho prášku
  • 300 g kokosu
  • 100 ml amareta
  • 250 g mascarpone
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 salko
Vklad
  • 70 g jahodového pyré
  • 60 g malinového pyré
  • 40 g višňového pyré
  • 20 g kryštálového cukru
  • 5,5 g pektínu
  • Vykrajovačky

Postup

  1. Predhrejeme rúru na 200 °C. Celé vajcia vyšľaháme so soľou a cukrom, pridáme kypriaci prášok a múku. Jemne zapracujeme a cesto vylejeme do malej okrúhlej formy. Pečieme pri 180 °C približne 20–30 minút.
  2. Na linecké cesto zmiešame všetky suroviny, cesto nemiesime dlho. Zabalíme do fólie a necháme v chladničke zatuhnúť.
  3. Pripravíme ovocný vklad. Pyré zmiešame s cukrom a pektínom, zahrievame a varíme 1 minútu od bodu varu. Nalejeme do silikónovej formy (polgule s priemerom 4 cm) a necháme stuhnúť.
  4. Upečený korpus rozdrvíme, pridáme kokos, amareto, mascarpone, salko a práškový cukor. Vytvoríme sladkú kokosovú zmes, ktorou naplníme formy na polgule (7 cm priemer) a do stredu vložíme ovocný vklad. Necháme zatuhnúť.
  5. Linecké cesto vyvaľkáme na plát, vykrojíme podstavce a ozdoby (stromčeky, kométu, výbežok). Pečieme pri 160 °C 10 minút. Po upečení stromčeky natrieme farbou zmiešanou so žĺtkom a na minútu vrátime do rúry.
  6. Rozpustíme izomalt a nalejeme ho do formy na polgule (7 cm). Krúživým pohybom vytvoríme izomaltovú polguľu. Opakujeme 3x. Do jednej polgule vypálime dierku formičkou na šamrole.
  7. Kokosové polgule spájame. Niektoré spájame s izomaltovými polguľami, ostatné vytvoria celistvé gule alebo kombináciu polgule a polovice polgule.
Linecké pečivo
  • 225 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 70 g práškového cukru
  • 1 ČL vanilkovej pasty (vanilkový lusk)
  • 1 žĺtok
  • Kôra z citróna
  • Zelené farbivo (svetlé a tmavé)
  • Žĺtok
  • Izomalt
  • 500 g kokosu
Čokoládová ozdoba
  • 700 g bielej čokolády
  • 200 g repkového oleja
Izomaltová ozdoba
  • 300 g izomaltu
Kokosová náplň
  • 3 vajcia
  • 6 PL polohrubej múky
  • 4 PL kryštálového cukru
  • Štipka kypriaceho prášku
  • 300 g kokosu
  • 100 ml amareta
  • 250 g mascarpone
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 salko
Vklad
  • 70 g jahodového pyré
  • 60 g malinového pyré
  • 40 g višňového pyré
  • 20 g kryštálového cukru
  • 5,5 g pektínu
  • Vykrajovačky
  1. Predhrejeme rúru na 200 °C. Celé vajcia vyšľaháme so soľou a cukrom, pridáme kypriaci prášok a múku. Jemne zapracujeme a cesto vylejeme do malej okrúhlej formy. Pečieme pri 180 °C približne 20–30 minút.
  2. Na linecké cesto zmiešame všetky suroviny, cesto nemiesime dlho. Zabalíme do fólie a necháme v chladničke zatuhnúť.
  3. Pripravíme ovocný vklad. Pyré zmiešame s cukrom a pektínom, zahrievame a varíme 1 minútu od bodu varu. Nalejeme do silikónovej formy (polgule s priemerom 4 cm) a necháme stuhnúť.
  4. Upečený korpus rozdrvíme, pridáme kokos, amareto, mascarpone, salko a práškový cukor. Vytvoríme sladkú kokosovú zmes, ktorou naplníme formy na polgule (7 cm priemer) a do stredu vložíme ovocný vklad. Necháme zatuhnúť.
  5. Linecké cesto vyvaľkáme na plát, vykrojíme podstavce a ozdoby (stromčeky, kométu, výbežok). Pečieme pri 160 °C 10 minút. Po upečení stromčeky natrieme farbou zmiešanou so žĺtkom a na minútu vrátime do rúry.
  6. Rozpustíme izomalt a nalejeme ho do formy na polgule (7 cm). Krúživým pohybom vytvoríme izomaltovú polguľu. Opakujeme 3x. Do jednej polgule vypálime dierku formičkou na šamrole.
  7. Kokosové polgule spájame. Niektoré spájame s izomaltovými polguľami, ostatné vytvoria celistvé gule alebo kombináciu polgule a polovice polgule.