Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Vianočný Betlehem od Janky

Vianočný Betlehem od Janky

Popis

Azda najtradičnejšou vôňou Vianoc je tá perníková. Kombinácia škorice, klinčeka, badianu, citrusov, vanilky, rumu a maku dokáže vykúzliť kúzlo sviatkov. Všetky tieto chute a vône sa stretávajú v pohyblivom, svietiacom Betleheme.

Ingrediencie

Medové pláty (1 dávka, celkovo 5 dávok)
  • 3 vajcia
  • 100 g masla
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 3 PL medu
  • 200 g kryštálového cukru
  • 550 g hladkej múky
Makový korpus (na tortu všetky suroviny x3)
  • 8 vajec
  • 280 g práškového cukru
  • 80 g hladkej múky
  • 350 g mletého maku
  • 2 ČL škorice
  • 1 balenie kypriaceho prášku
  • 1 balenie citrónovej kôry Dr. Oetker
  • 100 ml mlieka
  • ½ ČL soli
Swiss krém
  • 350 g bielok
  • 700 g kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • 700 g masla
Krém do makovej torty
  • 2 L mlieka
  • 200 g Zlatého klasu
  • 2 PL vanilkového extraktu
  • 1 kg masla
  • 400 g kryštálového cukru
  • 300 g práškového cukru
  • Kôra z 2 citrónov
Krém do medových plátov
  • 1600 ml mlieka
  • 160 g Zlatého klasu
  • 2 PL vanilkovej pasty
  • 800 g masla
  • 300 g kryštálového cukru
  • 200 g práškového cukru
  • 300 ml rumu
  • 2 tonka fazule
Višňový džem
  • 400 g mrazených višní
  • 150 ml griotky alebo rumu
  • 200 g želírovacieho cukru
  • 1/3 ČL mletých klinčekov
Na dotvorenie
  • 2 žĺtka + 2 PL vody na potretie medových plátov
  • 100 g izomaltu
  • Žiarovky
  • Malá točňa
  • Vykrajovačky
  • Sivé farbivo

Postup

  1. Medové cesto: Med a cukor zohrejeme, kým sa cukor neroztopí. Pridáme sódu, ktorá začne peniť, a maslo, kým sa neroztopí. Zmes necháme vychladnúť. Pridáme vajcia a múku, vypracujeme cesto a necháme ho hodinu chladiť. Postup opakujeme pre všetky dávky.
  2. Makový korpus: Bielka vyšľaháme so soľou a cukrom. Žĺtka zmiešame s mliekom, citrónovou kôrou, škoricou, makom a múkou. Primiešame bielka a pečieme vo forme (priemer 28 cm) pri 180 °C 30-40 minút. Opakujeme na požadovaný počet vrstiev.
  3. Višňový džem: Všetky suroviny varíme, kým džem nezhustne. Necháme vychladnúť.
  4. Pudingy: Uvaríme Zlatý klas podľa návodu, jeden na makový krém a druhý na medové pláty. Do makového pridáme citrónovú kôru, do medového nastrúhanú tonka fazuľu a rum.
  5. Medové pláty: Cesto rozvaľkáme na 5 mm a vykrojíme kruhy (priemer 42 cm). Zo zvyšného cesta vykrojíme ozdoby. Natrieme žĺtkom a pečieme pri 180 °C do zlatista.
  6. Krém: Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom, postupne pridáme pudingy. Makový krém dochutíme džemom, medový rumom a tonka fazuľou.
  7. Zostavenie medovej torty: Medové pláty plníme hladkou špičkou, krém striekame do kôpok. Striedame pláty, na vrch naukladáme ozdoby.
  8. Zostavenie makovej torty: Korpusy plníme džemom a krémom. Malú tortu zostavíme rovnakým spôsobom. Torta sa zasúva do stredu medovej torty.
  9. Swiss krém: Bielka a cukor zahrievame nad parou do rozpustenia cukru, potom vyšľaháme a pridáme maslo. Potrieme makové torty.
  10. Finalizácia: Torta obsahuje mechanické prvky ako točňu s anjelikmi, ktoré pripevníme izomaltom. Jednotlivé časti sa vysúvajú zo špeciálneho stojana, ktorý umožňuje pohyb.
Medové pláty (1 dávka, celkovo 5 dávok)
  • 3 vajcia
  • 100 g masla
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 3 PL medu
  • 200 g kryštálového cukru
  • 550 g hladkej múky
Makový korpus (na tortu všetky suroviny x3)
  • 8 vajec
  • 280 g práškového cukru
  • 80 g hladkej múky
  • 350 g mletého maku
  • 2 ČL škorice
  • 1 balenie kypriaceho prášku
  • 1 balenie citrónovej kôry Dr. Oetker
  • 100 ml mlieka
  • ½ ČL soli
Swiss krém
  • 350 g bielok
  • 700 g kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • 700 g masla
Krém do makovej torty
  • 2 L mlieka
  • 200 g Zlatého klasu
  • 2 PL vanilkového extraktu
  • 1 kg masla
  • 400 g kryštálového cukru
  • 300 g práškového cukru
  • Kôra z 2 citrónov
Krém do medových plátov
  • 1600 ml mlieka
  • 160 g Zlatého klasu
  • 2 PL vanilkovej pasty
  • 800 g masla
  • 300 g kryštálového cukru
  • 200 g práškového cukru
  • 300 ml rumu
  • 2 tonka fazule
Višňový džem
  • 400 g mrazených višní
  • 150 ml griotky alebo rumu
  • 200 g želírovacieho cukru
  • 1/3 ČL mletých klinčekov
Na dotvorenie
  • 2 žĺtka + 2 PL vody na potretie medových plátov
  • 100 g izomaltu
  • Žiarovky
  • Malá točňa
  • Vykrajovačky
  • Sivé farbivo
  1. Medové cesto: Med a cukor zohrejeme, kým sa cukor neroztopí. Pridáme sódu, ktorá začne peniť, a maslo, kým sa neroztopí. Zmes necháme vychladnúť. Pridáme vajcia a múku, vypracujeme cesto a necháme ho hodinu chladiť. Postup opakujeme pre všetky dávky.
  2. Makový korpus: Bielka vyšľaháme so soľou a cukrom. Žĺtka zmiešame s mliekom, citrónovou kôrou, škoricou, makom a múkou. Primiešame bielka a pečieme vo forme (priemer 28 cm) pri 180 °C 30-40 minút. Opakujeme na požadovaný počet vrstiev.
  3. Višňový džem: Všetky suroviny varíme, kým džem nezhustne. Necháme vychladnúť.
  4. Pudingy: Uvaríme Zlatý klas podľa návodu, jeden na makový krém a druhý na medové pláty. Do makového pridáme citrónovú kôru, do medového nastrúhanú tonka fazuľu a rum.
  5. Medové pláty: Cesto rozvaľkáme na 5 mm a vykrojíme kruhy (priemer 42 cm). Zo zvyšného cesta vykrojíme ozdoby. Natrieme žĺtkom a pečieme pri 180 °C do zlatista.
  6. Krém: Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom, postupne pridáme pudingy. Makový krém dochutíme džemom, medový rumom a tonka fazuľou.
  7. Zostavenie medovej torty: Medové pláty plníme hladkou špičkou, krém striekame do kôpok. Striedame pláty, na vrch naukladáme ozdoby.
  8. Zostavenie makovej torty: Korpusy plníme džemom a krémom. Malú tortu zostavíme rovnakým spôsobom. Torta sa zasúva do stredu medovej torty.
  9. Swiss krém: Bielka a cukor zahrievame nad parou do rozpustenia cukru, potom vyšľaháme a pridáme maslo. Potrieme makové torty.
  10. Finalizácia: Torta obsahuje mechanické prvky ako točňu s anjelikmi, ktoré pripevníme izomaltom. Jednotlivé časti sa vysúvajú zo špeciálneho stojana, ktorý umožňuje pohyb.