Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Vianočné gule od Danky

Vianočné gule od Danky

Popis

Pri tvorbe tohto receptu som sa inšpirovala chuťami, ktoré sú pravidelne súčasťou nášho štedrovečerného stola. Či už sú to jabĺčka, orechy alebo vôňa škorice.

Ingrediencie

Cesto
  • 135 g hladkej múky
  • 2/3 ČL soli
  • 2/3 ČL prášku do pečiva
  • 2/3 ČL sódy bikarbóny
  • 1 a ½ ČL mletej škorice
  • 2 g soli
  • 70 g lieskových orechov
  • 2 vajíčka
  • 135 g trstinového cukru
  • 80 ml hroznového alebo slnečnicového oleja
  • 135 g očistených jabĺk bez šťavy (cca 2 červené jablká)
Čokoládový krém
  • 100 g karamelovej čokolády
  • 100 g kyslej smotany
Maslový krém
  • 170 g masla
  • 85 g práškového cukru
  • 1 PL plnotučného mlieka
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • ½ ČL soli
Ozdoba
  • 350 g bielej poťahovej hmoty
  • 350 g červenej poťahovej hmoty
  • Strieborná prášková farba

Postup

Postup
  1. Rúru zapneme na 180 °C. Silikónové formy si vytrieme maslom. V miske vyšľaháme vajíčka s cukrom do svetlej nadýchanej peny. Potom pridáme olej a zašľaháme. V druhej miske si zmiešame všetky suché ingrediencie. Prisypeme suché ingrediencie a nastrúhané jablko. Hotové cesto nalejeme po úplný okraj pologúľ a dáme piecť do zlatista 15-20 minút. Po vybratí z rúry necháme chvíľu vychladnúť a vyberieme z foriem. Zrežeme cesto prečnievajúce cez pologuľu. V ešte teplých pologuliach vydlabeme lyžičkou priestor na plnenie.
  2. Čokoládu na krém roztopíme a pridáme 1/3 smotany. Zamiešame do hladka a pridáme zvyšok smotany. Poriadne vymiešame metličkou, dáme do zdobiaceho vrecka a zachladíme.
  3. Gule naplníme čokoládovým krémom a spojíme.
  4. Cukor a maslo vymiešame lopatkou. Pridáme mlieko, vanilkový extrakt, soľ a miešame do svetlej farby resp. do rozpustenia cukru.
  5. Na ruky si založíme rukavice, zoberieme do dlane hrsť maslového krému a obalíme ním guľu z cesta. Dáme vychladiť.
  6. Pripravíme si 200 g poťahovej hmoty a vyvaľkáme ju na výšku 2 mm. Dáme na pripravenú guľu. Vykrojíme vianočné ozdoby a prilepíme ich pomocou vody na guľu.
Cesto
  • 135 g hladkej múky
  • 2/3 ČL soli
  • 2/3 ČL prášku do pečiva
  • 2/3 ČL sódy bikarbóny
  • 1 a ½ ČL mletej škorice
  • 2 g soli
  • 70 g lieskových orechov
  • 2 vajíčka
  • 135 g trstinového cukru
  • 80 ml hroznového alebo slnečnicového oleja
  • 135 g očistených jabĺk bez šťavy (cca 2 červené jablká)
Čokoládový krém
  • 100 g karamelovej čokolády
  • 100 g kyslej smotany
Maslový krém
  • 170 g masla
  • 85 g práškového cukru
  • 1 PL plnotučného mlieka
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • ½ ČL soli
Ozdoba
  • 350 g bielej poťahovej hmoty
  • 350 g červenej poťahovej hmoty
  • Strieborná prášková farba
Postup
  1. Rúru zapneme na 180 °C. Silikónové formy si vytrieme maslom. V miske vyšľaháme vajíčka s cukrom do svetlej nadýchanej peny. Potom pridáme olej a zašľaháme. V druhej miske si zmiešame všetky suché ingrediencie. Prisypeme suché ingrediencie a nastrúhané jablko. Hotové cesto nalejeme po úplný okraj pologúľ a dáme piecť do zlatista 15-20 minút. Po vybratí z rúry necháme chvíľu vychladnúť a vyberieme z foriem. Zrežeme cesto prečnievajúce cez pologuľu. V ešte teplých pologuliach vydlabeme lyžičkou priestor na plnenie.
  2. Čokoládu na krém roztopíme a pridáme 1/3 smotany. Zamiešame do hladka a pridáme zvyšok smotany. Poriadne vymiešame metličkou, dáme do zdobiaceho vrecka a zachladíme.
  3. Gule naplníme čokoládovým krémom a spojíme.
  4. Cukor a maslo vymiešame lopatkou. Pridáme mlieko, vanilkový extrakt, soľ a miešame do svetlej farby resp. do rozpustenia cukru.
  5. Na ruky si založíme rukavice, zoberieme do dlane hrsť maslového krému a obalíme ním guľu z cesta. Dáme vychladiť.
  6. Pripravíme si 200 g poťahovej hmoty a vyvaľkáme ju na výšku 2 mm. Dáme na pripravenú guľu. Vykrojíme vianočné ozdoby a prilepíme ich pomocou vody na guľu.