Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Obrátené lístkové cesto
  • 200 g masla (tuková časť)
  • 90 g hladkej múky (tuková časť)
  • 175 g hladkej múky (vodová časť)
  • 75 ml vody (vodová časť)
  • 1 ml citrónovej šťavy (vodová časť)
  • 5 g soli (vodová časť)
  • 55 g mäkkého masla (vodová časť)
Krém
  • 400 ml plnotučného mlieka
  • 50 ml Arrarat koňaku
  • 70 g žĺtkov
  • 100 g krupicového cukru
  • 45 g kukuričného škrobu
  • 45 g masla
  • 2,5 g mletého vanilkového struku
Snehové pusinky
  • 125 g vaječných bielok
  • 250 g cukru krupica
  • 10 g kukuričného škrobu
  • Červené farbivo
Čokoládová poleva
  • 70 g čokolády ruby
  • 40 g smotany 33%
  • 10 g glukózového sirupu
  • Červené farbivo
Dokončenie
  • 250 g fondánu
  • 30 g glukózového sirupu
  • 5 ml vody

Postup

  1. Tuková čas: Studené maslo a múku rýchlo a krátko premiešame.
  2. Rozvaľkáme medzi fóliou (mikrotén) na veľkosť 20 x 15 cm a dáme dobre vychladiť.
  3. Vodová časť: Všetky zvyšné suroviny spolu vymiesime na hladké cesto.
  4. Zabalíme do fólie a necháme v chladničke odležať 10 minút.
  5. Prekladanie cesta: Vodovú časť rozvaľkáme na veľkosť 20 x 15 cm medzi dvoma papiermi na pečenie.
  6. Preložíme na tukovú časť a spolu vaľkáme na rozmer 20 x 30 cm, preložíme na 3 časti.
  7. Zabalíme a dáme do chladničky na 15 minút odležať.
  8. Potom cesto rozvaľkáme na veľkosť 20 x 40 cm a preložíme na 4 časti.
  9. Postup opakujeme ešte dva krát, pričom cesto preložíme na tri časti a na štyri časti.
  10. Medzi každým preložením necháme cesto odležať zabalené 15 minút v chladničke.
  11. Vaľkanie a pečenie: Cesto rozdelíme na dve časti, vyvaľkáme tenké pláty 27 x 35 cm, ktoré preložíme na plech s papierom na pečenie.
  12. Prikryjeme druhým papierom, zaťažíme druhým plechom a pri teplote 170°C (teplý vzduch) pečieme cca 20 minút.
  13. Potom plech aj papier odstránime, teplotu znížime na 150°C a dopečieme cca 15 minút do svetlohnedej farby.
  14. Po upečení a vychladnutí pláty narežeme na 10 cm dlhé pásy.
  15. Jeden pás necháme 11 cm široký vcelku, polejeme fondánovou polevou, čokoládovou polevou nastriekame tenké pásy (2 mm špic).
  16. Pomocou špajle vytvoríme stromčekový vzor, necháme stuhnúť, okraje zarovnáme a krájame obdĺžniky veľké 10 x 4 cm.
  17. Zvyšné pásy narežeme na veľkosť 10 x 4 cm.
  18. Krém striekame na jednotlivé kusy a skladáme, aby boli spojené. 3 krát krehký korpus, 2 krát krém,
  19. Vrchný plát priložíme dokončený s polevou.
  20. Zo surovín na krém uvaríme hladký krém a necháme prikryté vychladnúť.
  21. Do studeného krému pridáme 150 g masla na dokončenie a vymiešame hladký krém.
  22. Pomocou cukrárskeho vrecka a hladkej špičky (priemer cca 1 cm) nastriekame krém po dĺžke na krehké plátky lístkového cesta.
  23. Snehové pusinky: Vaječné bielka s cukrom dajte nad vodný kúpeľ a miešajte, pokiaľ sa cukor neroztopí.
  24. Šľahajte na tuhý sneh, pred koncom šľahania pridajte kukuričný škrob.
  25. Do cukrárskeho vrecka s okrúhlou špičkou si pomocou štetca spravte pásik červeného farbiva a vytláčajte malé pusinky.
  26. Rozohrejte rúru na teplý vzduch na 80 - 85 °C a sušte pusinky cca 1,5 hodiny, podľa ich veľkosti a priebežnej kontroly.
  27. Fondán, glukózový sirup a vodu nahrejeme na teplotu 37 – 40 °C.
  28. Zároveň si smotanu a glukózový sirup prevaríme, nalejeme do čokolády, nahrejeme a rozpustíme.
  29. Fondán rozotrieme na plát vcelku a nastriekame tenké pásy čokolády do fondánovej polevy.
  30. Aby ste vytvorili mramorový efekt, pomôžte si špáradlom a pracujte rýchlo.
  31. Dozdobte rezy troma pusinkami v rohu.
  32. Naservírujte 8 ks cikcakovito na strieborný podnos.
  33. Dozdobte podnos pusinkami.
Obrátené lístkové cesto
  • 200 g masla (tuková časť)
  • 90 g hladkej múky (tuková časť)
  • 175 g hladkej múky (vodová časť)
  • 75 ml vody (vodová časť)
  • 1 ml citrónovej šťavy (vodová časť)
  • 5 g soli (vodová časť)
  • 55 g mäkkého masla (vodová časť)
Krém
  • 400 ml plnotučného mlieka
  • 50 ml Arrarat koňaku
  • 70 g žĺtkov
  • 100 g krupicového cukru
  • 45 g kukuričného škrobu
  • 45 g masla
  • 2,5 g mletého vanilkového struku
Snehové pusinky
  • 125 g vaječných bielok
  • 250 g cukru krupica
  • 10 g kukuričného škrobu
  • Červené farbivo
Čokoládová poleva
  • 70 g čokolády ruby
  • 40 g smotany 33%
  • 10 g glukózového sirupu
  • Červené farbivo
Dokončenie
  • 250 g fondánu
  • 30 g glukózového sirupu
  • 5 ml vody
  1. Tuková čas: Studené maslo a múku rýchlo a krátko premiešame.
  2. Rozvaľkáme medzi fóliou (mikrotén) na veľkosť 20 x 15 cm a dáme dobre vychladiť.
  3. Vodová časť: Všetky zvyšné suroviny spolu vymiesime na hladké cesto.
  4. Zabalíme do fólie a necháme v chladničke odležať 10 minút.
  5. Prekladanie cesta: Vodovú časť rozvaľkáme na veľkosť 20 x 15 cm medzi dvoma papiermi na pečenie.
  6. Preložíme na tukovú časť a spolu vaľkáme na rozmer 20 x 30 cm, preložíme na 3 časti.
  7. Zabalíme a dáme do chladničky na 15 minút odležať.
  8. Potom cesto rozvaľkáme na veľkosť 20 x 40 cm a preložíme na 4 časti.
  9. Postup opakujeme ešte dva krát, pričom cesto preložíme na tri časti a na štyri časti.
  10. Medzi každým preložením necháme cesto odležať zabalené 15 minút v chladničke.
  11. Vaľkanie a pečenie: Cesto rozdelíme na dve časti, vyvaľkáme tenké pláty 27 x 35 cm, ktoré preložíme na plech s papierom na pečenie.
  12. Prikryjeme druhým papierom, zaťažíme druhým plechom a pri teplote 170°C (teplý vzduch) pečieme cca 20 minút.
  13. Potom plech aj papier odstránime, teplotu znížime na 150°C a dopečieme cca 15 minút do svetlohnedej farby.
  14. Po upečení a vychladnutí pláty narežeme na 10 cm dlhé pásy.
  15. Jeden pás necháme 11 cm široký vcelku, polejeme fondánovou polevou, čokoládovou polevou nastriekame tenké pásy (2 mm špic).
  16. Pomocou špajle vytvoríme stromčekový vzor, necháme stuhnúť, okraje zarovnáme a krájame obdĺžniky veľké 10 x 4 cm.
  17. Zvyšné pásy narežeme na veľkosť 10 x 4 cm.
  18. Krém striekame na jednotlivé kusy a skladáme, aby boli spojené. 3 krát krehký korpus, 2 krát krém,
  19. Vrchný plát priložíme dokončený s polevou.
  20. Zo surovín na krém uvaríme hladký krém a necháme prikryté vychladnúť.
  21. Do studeného krému pridáme 150 g masla na dokončenie a vymiešame hladký krém.
  22. Pomocou cukrárskeho vrecka a hladkej špičky (priemer cca 1 cm) nastriekame krém po dĺžke na krehké plátky lístkového cesta.
  23. Snehové pusinky: Vaječné bielka s cukrom dajte nad vodný kúpeľ a miešajte, pokiaľ sa cukor neroztopí.
  24. Šľahajte na tuhý sneh, pred koncom šľahania pridajte kukuričný škrob.
  25. Do cukrárskeho vrecka s okrúhlou špičkou si pomocou štetca spravte pásik červeného farbiva a vytláčajte malé pusinky.
  26. Rozohrejte rúru na teplý vzduch na 80 - 85 °C a sušte pusinky cca 1,5 hodiny, podľa ich veľkosti a priebežnej kontroly.
  27. Fondán, glukózový sirup a vodu nahrejeme na teplotu 37 – 40 °C.
  28. Zároveň si smotanu a glukózový sirup prevaríme, nalejeme do čokolády, nahrejeme a rozpustíme.
  29. Fondán rozotrieme na plát vcelku a nastriekame tenké pásy čokolády do fondánovej polevy.
  30. Aby ste vytvorili mramorový efekt, pomôžte si špáradlom a pracujte rýchlo.
  31. Dozdobte rezy troma pusinkami v rohu.
  32. Naservírujte 8 ks cikcakovito na strieborný podnos.
  33. Dozdobte podnos pusinkami.