V záhradách dnes ľudia pestujú veľa druhov rôzneho viniča, aj starých odrôd a koreňov.
Farmárska revue na Dvojke RTVS sa pozrela na nezvyčajnú súťaž v reze viniča, ktorá sa konala v obci Farná neďaleko Levíc.
Porotca súťaže František Tóth poradil pestovateľom, ako rezať vinič:
„Necháme dvojočkový čapík na jednoročnom dreve.“
Každý aj domáci vinár vie, že správny rez mu zabezpečí dobrú úrodu.
Ide o zaťaženie kra rodivými púčikmi.
Dvanásť rokov čakania
Jarný rez môže byť skorý a neskorý:
„Ideálny rez je na konci zimy, keď je vinič ešte vo vegetatívnom spánku, no už pominula doba silných mrazov.“
![vinič-puk-Stanislav-Háber-RTVS](https://www.stvr.sk/media/a501/image/file/21/1307/vinic-puk-stanislav-haber-rtvs-a502.jpg)
Predjarný rez znižuje slzenie a urýchľuje pučanie.
Vykonáva sa na konci februára a na začiatku marca.
Naopak, čím neskôr rez robíme, môže dôjsť k vymáčaniu, teda k uduseniu vrchných púčikov.
Neskorí jarný rez sa teda robí v oblastiach, kde sa pravidelne vyskytujú neskoré jarné mrazy.
Pri reze viniča nejde o kvantitu, ale kvalitu úrody.
Odstraňujú sa neželané výhonky na kmeňoch viniča ľudovo nazývané zálistky, čo sú listy v okolí strapcov hrozna.
O rezaní viniča rozhoduje aj jeho vek. Kým vinič dosiahne prvú úrodu po 3-4 rokoch sa rezom vytvára dostatok vitálnej zelenej časti.
Od prvej úrody až do staroby režeme vinič vždy na jar podľa rodivosti.
A kto bol víťazom súťaze? V senioroch Andrej Kakalík, ktorý získal zlaté nožnice:
„Prekvapený z víťazstva nie som, ale potešený, lebo súťaže sa zúčastňujem už 12 rokov a zlaté nožnice prišli až teraz.“
Vyhráva zvyk a fortieľ
Medzi juniormi zahviezdil študent Filip Dušan, u ktorého šlo o prvú účasť v súťaži:
„Pocity sú neskutočné. Trému som nemal, máme doma vinohrad, som zvyknutý.“
Po 25 až 30 rokoch sú rastliny vyčerpané a je dobré ich vyklčovať a zasadiť nové korene viniča.
![vinič-Stanislav-Háber-RTVS](https://www.stvr.sk/media/a501/image/file/21/1307/vinic-stanislav-haber-rtvs.jpg)
Rezom môžeme úrodu zvýšiť, alebo naopak ju redukovať. Najlepšie je, ak dosiahneme 1,5-2 kg plodov na jednu rastlinu.
To je odporúčanie pre bežných záhradkárov.
U profesionálnych vinárov na Slovensku dosahujeme 5400 kíl hrozna na vinohrad o rozlohe jedného hektáru.Preto sú o to kvalitnejšie vína z našej produkcie.
Proti zahusťovaniu vinohradu je aj použitie strojov, ktoré je potom ťažšie.
Viac sa z Farmárskej revue o reze viniča dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.
25 50 75 90