Naša bryndza je naj, môžu za to pasienky
Na jar, je to po prvý raz v roku, čo sa po zimnom období dostanú ovce na pašu. Lúky sú zelené a čerstvá rastúca tráva je zdrojom ich potravy. Z ich mlieka a syra sa vyrába bryndza, o ktorej sa hovorí, že májová je najlepšia. Toto tvrdenie podporil aj Slavomír Reľovský, ktorý bol Hosťom Dobrého rána Rádia Slovensko, a vraj za to môžu naše pasienky. :„ Sú držiteľmi celosvetového rekordu v počte jednotlivých bylín na meter štvorcový. Ten obsahuje viac ako 52 druhov" vysvetlil riaditeľ Správneho útvaru Zväzu chovateľov oviec a kôz.
Rozhovor so S. Reľovským
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Nie je bryndza ako bryndza
Keď budete kupovať bryndzu, pozrite si zloženie. Niektoré produkty totiž obsahujú aj zložky z kravského mlieka. „O pravej bryndzi hovoríme, ak je stopercentne vyrobená z ovčieho mlieka, je funkčnou potravinou a má priaznivý účinok na zdravie človeka. Výnimočnosť spočíva v tom, že mlieko produkujú zvieratá, ktoré sa pasú" vysvetlil Slavomír Reľovský.
Bryndza je biele zlato
Bryndza má tiež liečivé účinky. Hovorí sa o nej, že je biele zlato. „ Zaslúži si tento prívlastok. Jej zloženie je výnimočné a ovplyvňuje zdravie človeka" potvrdil Slavomír Reľovský zo Zväzu chovateľov oviec a kôz. Bryndza tak nielen chutí, ale aj lieči. Obsahuje veľa bielkovín, minerálov (vápnik, horčík, železo, zinok), vitamínov B-komplex (A,D, E, K). Dobre pôsobí na imunitu, tráviaci systém, na kosti, ale aj ako prevencia alergických ochorení.
Rozhovor so Slavomírom Reľovským o výrobe, či účinkoch bryndze, si môžete vypočuť v archíve Rádia Slovensko.
Zdroj foto: Shutterstock
25 50 75 90