Úvod Novinky Tipy z programu

Chcete kvalitné hrozno? Odborníci radia, ako správne rezať vinič

Každý pestovateľ sa učí správne ošetrovať svoje korene.

Chcete kvalitné hrozno? Odborníci radia, ako správne rezať vinič Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Vo Farmárskej revue chodia každoročne pravidelne na súťaž v strihaní viniča Zlaté nožnice. Vždy v reportáži ukážu aj spôsob, ako sa správne režú výhony, aby ste si ich urobili správne sami doma.

Predseda poroty Slavomír Bernáth z predchádzajúcich ročníkov celoslovenskej súťaže vo Valickej doline Farmárskej revue ukázal, ako správne začať rez a vybrať najlepší ťažeň:

„Častokrát sa stáva, že súťažiaci v príliš rýchlom tempe zostrihnú ťažeň, ktorý nemá dostatočný počet púčikov a zaťaženie nie je dostatočné.“

Rez na čapík

Rez na jeden ťažeň znamená uprednostnenie kvality na množstvo hrozna: „Zostáva nám ťažeň, na ktorom necháme požadovaný v tomto prípade počet ôsmich púčikov.“

Potom sa „urobí rez na čapík mierne šikmo“. Očistenie sťažňa znamená odstránenie zvyškov úponiek. Ako druhé „režme čapík z nižšie postaveného výhonu, aj keď je krátky, ale postačí dvojpúčikový čapík. Takže jedným rezom sme zabezpečili ťažeň ako nositeľa úrody a aj čapík pre založenie úrody pre budúci rok.“

rez-Stanislav-Háber-vinič-STVR Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Ďalší rok sa súťaž zasa konala v obci Farná neďaleko Levíc a Farmárska revue sa vtedy pozrela na rady porotcu súťaže Františka Tótha, ktorý tiež poradil pestovateľom, ako rezať vinič: „Necháme dvojočkový čapík na jednoročnom dreve.“

Aj domáci vinár vie, že správny rez mu zabezpečí dobrú úrodu. Ide o zaťaženie kra rodivými púčikmi.

Ideálny rez po mrazoch

Jarný rez môže byť skorý a neskorý a podľa Františka Tótha: „Ideálny rez je na konci zimy, keď je vinič ešte vo vegetatívnom spánku, no už pominula doba silných mrazov.“

Predjarný rez znižuje slzenie a urýchľuje pučanie. Čím neskôr rez robíme, môže dôjsť k vymáčaniu, teda k uduseniu vrchných púčikov.

vinič-hrozno-Stanislav-Háber Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Neskorý jarný rez sa teda robí v oblastiach, kde sa pravidelne vyskytujú neskoré jarné mrazy. Pri reze viniča nejde o kvantitu, ale kvalitu úrody. Odstraňujú sa neželané výhonky na kmeňoch viniča ľudovo nazývané zálistky, čo sú listy v okolí strapcov hrozna.

Vždy až na jar

O rezaní viniča rozhoduje aj jeho vek. Kým vinič dosiahne prvú úrodu po 3-4 rokoch sa rezom vytvára dostatok vitálnej zelenej časti. Od prvej úrody až do staroby režeme vinič vždy na jar podľa rodivosti.

Po 25 až 30 rokoch sú rastliny vyčerpané a je dobré ich vyklčovať a zasadiť nové korene viniča.

rez viniča Zdroj: STVR

Rezom môžeme úrodu zvýšiť, alebo naopak ju redukovať. Najlepšie je, ak dosiahneme 1,5-2 kg plodov na jednu rastlinu. To je odporúčanie pre bežných záhradkárov.

Úroda na vinohrad

U profesionálnych vinárov na Slovensku dosahujeme 5400 kíl hrozna na vinohrad o rozlohe jedného hektára. Preto sú o to kvalitnejšie vína. Proti zahusťovaniu vinohradu je aj použitie strojov, ktoré je potom ťažšie.

Viac sa z Farmárskej revue o reze viniča dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

Zdroj: Farmárska revue, STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90