V archíve STVR nájdete rozde zaujímavé diely vydarenej relácie Tajomstvo mojej kuchyne, kde vychýrený kuchár Gabo Kocák s módnou návrhárkou Lýdiou Eckhardt vyskúšali aj krajové regionálne špeciality.
Hrušovský lepník.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Pražená kapusta pre chlapov
Na juhu Banskobystrického kraja leží v trojuholníku miest Veľký Krtíš, Krupina a Šahy obec Hrušov: „Je to oblasť známa ako Hont.“

Pôvod lepníka však pre Rádio Regina Stred najlepšie vysvetlil predseda občianskeho združenia Cesta hrušovských obyčají Ján Fašang z Hontu: „Pre deti sa dáva lekvár a pre chlapov, čo tvrdo robili, sa dnu pridá pražená kapusta.“
Do pece pred chlebom
Tradičný hrušovský lepník je vyrobený z chlebového zemiakového cesta: „Keď sa upečie, potrie sa maslom, masťou, poprípade olejom.“

Tajnou prísadou pre Hrušovský lepník je pôvodná tradičná kamenná pec: „Piekol sa tak už pred pečením chleba.“
Bez robotov iba ručne
Nie každý však má doma kamennú pec, nuž v Hrušove vyrobili pec na kolesách a chodia s ňou ako Ján Fašang dodal po Slovensku: „Všetko sa robí ručne, ani cesto nepripravuje žiadny stroj, žiadny robot.“
Chránené zemepisné označenie má od EÚ na Slovensku už 28 osobitých potravín, medzi ktoré patrí aj Hrušovský lepník, ale na zozname sú aj:
- Skalický trdelník
- Slovenská bryndza
- Tekovský salámový syr
Poznáme viacero druhov Hrušovského lepníka:
- slaný obsahuje: pretlačený cesnak, soľ
- sladký má: slivkovú, alebo čerešňovú náplň
- s náplňou vo vnútri: je plnený kapustou
- s náplňou na povrchu: tvarohovú náplň posypeme škoricou
STVR online
25 50 75 90